De Verjaardagstaart

Een verjaardagstaart is gebak dat in de westerse cultuur geserveerd wordt bij verjaardagsgelegenheden. De taart is meestal versierd met kaarsen, vaak in hetzelfde aantal als de nieuwe leeftijd van de jarige in jaren uitgedrukt.

verjaardagstaart

Enkele kenmerken van een verjaardagstaart zijn:
* Het gebak is luchtig.
* De vorm is meestal rond en plat van boven.
* De buitenkant is vaak voorzien van sierlijke, kleurige ornamenten zoals gekleurde (siroop)lijnen, chocolade- of notenstrooisel of platte stukjes chocolade.
* In het geval van een verjaardag is het wereldwijd gebruikelijk om een aantal kaarsjes, al naargelang de bereikte leeftijd, in de taart te steken. Deze kaarsjes zijn zeer kort en dun, en dienen te worden uitgeblazen. Volgens bijgeloof haalt men het volgende jaar als alle kaarsjes worden uitgeblazen.

Het plaatsen van kaarsjes op de verjaardagstaart die in 1 keer moeten worden uitgeblazen is een volksgebruik. Het is afgeleid van de Griekse traditie ter ere van de godin Artemis. Voor haar werden speciale taarten gebakken in de vorm van de maan. Deze werden geplaatst op het altaar in de aan haar gewijde tempel. Als de kaarsen in 1 keer werden uitgeblazen, zou Artemis goed gestemd worden.

Wordt de taart bij een speciale gelegenheid (verjaardag, bruiloft, jubileum) gegeten, dan wordt er vaak een toepasselijke tekst op aangebracht door middel van glazuur, marsepein of chocolade. Tegenwoordig kan er een (eetbare) foto op aangebracht worden.